En son haberleri, güncellemeleri ve özel teklifleri doğrudan gelen kutunuza almak için abone listemize katılın
Rusya'da döviz gelirlerinin satışının zorunlu kılınmasının uzatılması, ithalat üzerinde olumlu etki yapacak, ancak yıl boyunca ruble üzerinde enflasyon ve ticaret dengesi gibi diğer faktörler de etkili olacak. Uzmanlar, RIA Novosti ile yaptıkları bir röportajda ulusal para biriminin kur tahminlerini paylaştı.
IK "Rikom-Trust" analitik bölümü başkanı Oleg Abelev, yıl sonuna kadar döviz kurunu tahmin etmenin zor olduğunu, çünkü bu süre zarfında birçok ekonomik ve politik olayın gerçekleşebileceğini belirtiyor. "Çok dikkatli bir şekilde, yıl sonunda ruble-dolar paritesinin 83-85 ruble, ruble-yuan paritesinin ise 10.5-11 ruble aralığında olabileceğini tahmin edebiliriz," diye öngörüyor.
Promsvyazbank analistlerine göre, yılın ortasında dolar yaklaşık 91 rubleye mal olacak. Döviz gelirlerinin satışının Aralık ayına kadar uzatılması göz önüne alındığında, yıl sonunda Amerikan para biriminin 90-95 ruble aralığında sabitlenebileceğini düşünüyorlar.
"Tsifra broker" şirketi analisti Anna Buylakova'nın en kötümser tahmini var. Döviz gelirlerinin satışıyla ilgili kararnamenin uzatılmasının artık ruble üzerinde aynı etkiyi yapmayacağını, çünkü dost ülkelerin para birimlerindeki işlemlerin payının önemli ölçüde arttığını belirtiyor. "Tüm faktörleri birlikte değerlendirerek, rublenin yıl sonuna kadar dolar başına 108'e zayıflayabileceğini düşünüyoruz," diyor.
Daha önce, Rusya'nın ilk başbakan yardımcısı Andrey Belousov, hükümetin yıl sonuna kadar en büyük ihracatçıların döviz gelirlerinin satışını zorunlu kılmaya karar verdiğini açıkladı. Bu önlemlerin etkili olduğunu ve yeterli likidite seviyesine ulaşarak iç döviz piyasasındaki durumu istikrara kavuşturduğunu belirtti. Başlangıçta, ihracatçıların döviz gelirlerinin satışı yarım yıl, 2024 Nisan ayının başına kadar zorunlu kılınmıştı.
Haziran 26, 2024
Temmuz 11, 2024
Haziran 17, 2024
Haziran 7, 2024
Temmuz 14, 2024
Mayıs 23, 2024
Mayıs 23, 2024
Mayıs 23, 2024