Finlandiya, Rusya'nın Baltık'taki Sınır Teklifini İnceleyecek
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki sınır çizgisini netleştirme teklifi üzerinde çalışıyor ve Rusya'nın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne uygun hareket edeceğini umuyor.
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Baltık Denizi'nde devlet sınır çizgisini açıklığa kavuşturma önerisini değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Rusya Savunma Bakanlığı'nın bu teklifi hakkında yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin kıyı devletlerinin deniz bölgelerini tanımlama ve gözden geçirme hükümlerini içerdiğini belirtti. Valtonen, "Detaylar üzerinde çalışıyoruz. Rusya'nın sözleşmenin bir üyesi olarak uygun şekilde hareket edeceğini umuyoruz," dedi.
1982 yılında kabul edilen ve 1994 yılında yürürlüğe giren BM Deniz Hukuku Sözleşmesi, deniz alanlarının kullanımıyla ilgili tüm uluslararası yönleri düzenlemektedir. Bu, deniz sınırlarının belirlenmesi, çevresel normların kurulması, bilimsel araştırmaların yapılması, ticaretin düzenlenmesi ve uluslararası anlaşmazlıkların çözümlenmesi gibi konuları içerir. Sözleşmeye 140'tan fazla devlet katılmıştır.
Rusya Savunma Bakanlığı, Baltık Denizi'nde Rusya'nın ana kıyı şeridi ve adaları için belirlenen toprak suları genişliğinin ölçüldüğü noktaların listesini güncellemeyi önerdi. Bakanlık, Finlandiya Körfezi'nin doğu kısmında, Baltiysk ve Zelenogradsk bölgelerinde yeni bir doğrudan başlangıç çizgisi sistemi kurulmasını teklif etti. Bu, Baltık Denizi'nin sularındaki devlet sınırının geçişini değiştirecek ve onları iç sular olarak kullanmayı mümkün kılacak. Bakanlık, 1985 yılında onaylanan mevcut koordinat listesinin "modern coğrafi duruma" uymadığını belirtiyor.
Yle, değişikliklerin Finlandiya ve Litvanya sınırlarını etkileyeceğini belirtiyor. Finlandiya Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı Kimmo Kiljunen, sınırın gözden geçirilmesinin "çeşitli nedenlerle yapılmasının şaşırtıcı olmadığını" söyledi. Kiljunen, "Bu durumun bildirim temelinde gerçekleşmesi şaşırtıcı. Genellikle bu tür konular tartışılır ve mutabakata varılır," diyerek Helsinki için kararın beklenmedik olduğunu vurguladı.