Rusya'da yabancı ülke şaraplarına uygulanan yüksek gümrük vergisinin uzatılması değerlendirildi
Tarım Bakanlığı, düşman ülkelerden ithal edilen şaraplara %20 gümrük vergisi uygulamasının 2024 yılına kadar uzatılmasını destekliyor
Tarım Bakanlığı, düşman olarak adlandırılan ülkelerden ithal edilen şaraplara uygulanan %20 gümrük vergisinin 2024 yılına kadar uzatılmasını destekliyor. Bakanlık başkanı Dmitriy Patruşev'in sözlerini RIA Novosti aktarıyor.
Batılı ülkelerin eylemlerine karşı "karşı yaptırımlar" olarak getirilen ithal şaraplar üzerindeki gümrük vergilerinin %12,5'ten %20'ye çıkarılmasına karar verildi. Maliye Bakanlığı, bu önlemin "yerli üreticileri korumak" için çalışıldığını ve çalışmanın ana odak noktasının tüketiciler için önemli fiyat artışlarına izin vermemek olduğunu belirtti. Artırılmış gümrük vergileri başlangıçta 2023 yılının sonuna kadar uygulanacaktı.
"Her halükarda bu önlemin uzatılmasını destekliyoruz ve bu 2024 yılının 1 Ocak'tan sonra da devam etmeli" dedi Patruşev.
Gümrük vergilerinin arttırılmasının ardından Rusya Bağcıları ve Şarap Üreticileri Derneği (RBŞÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Dmitriy Kiselev, yetkililerin düşman ülkelerden şarap ithalatını yasaklayabileceğini öne sürdü. "Sanırım bununla sınırlı kalmayacağız," dedi ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin Alman riesling satın alması garip olurdu şeklinde ekledi.
Alkol ithalatçıları, yetkililerin gümrük vergilerini arttırması nedeniyle şarap fiyatlarının yükseleceği konusunda uyarıda bulundu. Bu arada uzmanlar, piyasada rekabetin olmamasının Rus şaraplarının kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini öne sürdüler.