Rusya'da İşsizlik Oranı Tarihi Düşük Seviyeye Ulaştı
Mart ayında Rusya'da işsizlik oranı %2,7'ye düşerek tarihi bir minimuma ulaştı.
Rusya İstatistik Kurumu'nun (Rosstat) 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sosyo-ekonomik durum raporuna göre, Mart ayında Rusya'da işsizlik oranı %2,7'ye düşerek, yaklaşık 2 milyon kişiyi kapsadı. Bu oran, 2023 yılı sonuçlarına göre daha önce %3,2 seviyesinde olan işsizlik oranını aşarak tarihi bir düşüş göstermiştir.
2023 yılında Rusya'nın yıllık ortalama işsizlik oranı %3,2 ile gözlem altına alınan dönem olan 1992 yılından bu yana en düşük seviyeydi, demişti İş ve Emek Enstitüsü'nün Genel Müdürü Dmitriy Platygin.
Rosstat verilerine göre, 15 yaş ve üstü iş gücü sayısı 75,6 milyon kişi olup, bunların 73,6 milyonu ekonomik faaliyetlerde bulunan kişiler olarak sınıflandırılmıştır. Geri kalan 2 milyon kişi ise işsiz olarak kaydedilmiş, iş arayışında ve kısa sürede işe başlamaya hazır durumda bulunmuştur. Mart ayında işsizlerin %53,2'si kadın iken, iş arayanların ortalama yaşı 38,8 olarak belirlenmiştir.
Nüfusun istihdam oranı %60,9 iken, bu oranın içinde kadınların payı %48,7 olarak rapor edilmiştir. Rosstat, kırsal kesimde yaşayanların istihdam oranının şehirdekilere göre daha düşük olduğunu, sırasıyla %54,9 ve %62,9 olduğunu belirtmiştir.
Kadınlar arasında iş arama süresinin ortalama 5,8 ay, erkekler için ise 5,4 ay olduğu tespit edilmiştir. Mart ayında, bir ile üç ay arasında iş arayanların oranı %1,9 puan artışla %28,9'a ulaşmıştır. Bu grubun %31,6'sı şehirlerde, %24,5'i ise kırsal alanlarda yaşamaktadır. İş arama süresi 12 ayı aşan kişilerin oranı %12,9 olarak kaydedilmiştir.
İş arama sürecinde %22,4 kişi halka açık istihdam servislerinden yardım alırken, %65,6'sı arkadaş, akraba ve tanıdıklarına başvurmuştur. Rusya İstihdam Servisi (Rostrud) verilerine göre, Mart ayı sonunda işsizlik yardımı almak üzere kayıtlı olanların sayısı 0,5 milyon iken, bunların 0,4 milyonu işsiz statüsü kazanmış, 0,3 milyonu ise işsizlik yardımı almaya hak kazanmıştır.
2023 Kasım ayında, Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya ekonomisinin ana sorununun işgücü eksikliği olduğunu belirtmiş ve düzenleyicilerin işletmelerin yüksek ücret artış hızlarını desteklediklerini ifade etmiştir.