Rus İş Dünyası Öngörülemeyen Vergilerden Şikayetçi
RSTP Başkanı Şohin, Tek Seferlik Vergiler Nedeniyle İş Dünyasının Zor Durumunu Anlattı
Kâr vergisinin artırılmasının, son yıllarda ortaya çıkan öngörülemez vergiler ve tek seferlik tahsilatlar uygulamasından daha iyi karşılanacağını Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSTP) Başkanı Aleksandr Şohin, Finans Üniversitesi'nin Uluslararası Forumu'nda belirtti, Forbes yazıyor.
"Şeffaflıktan yanayız. O zaman Maliye Bakanlığı da mutlu olur, iş dünyası da bu kadar acı çekmez," diye açıkladı Şohin. Ona göre, şirketler vergilerin anlaşılır bir şekilde artmasına katlanabilir, eğer onlara yeni yatırım indirimleri sağlanır ve mevcut olanlar genişletilirse, ancak şu anki durum çok daha fazla soruna yol açıyor.
Şohin, bir yıl önce hükümetin aşırı karlar (windfall tax) üzerinden tek seferlik bir vergi uygulama kararı alarak, geriye dönük tahsilatlar yaratma emsali oluşturduğunu hatırlattı. Bu önlemler, bütçe açığının keskin bir şekilde artması nedeniyle alındı.
Bu yıl bu uygulamadan vazgeçilmesine karar verildi, ancak beklenmedik yeni vergiler, doğrudan ruble kuruyla bağlantılı olanlar oldu. Bu, neredeyse tüm ihracatı etkiledi. Şohin, birçok şirketin, kâr vergisiyle karşılaştırılabilir bir miktar ödemek zorunda kaldığını vurguladı.
RSTP Başkanı, iş dünyasının artık vergilerin artırılmasında rahat bırakılmasını istemediğini, ancak uzun vadeli planlar yapmak için anlayış beklediğini belirtti. Tek seferlik ve eşsiz kararlar durumunda, iş dünyasının geleceği belirsiz hale geliyor.
"Devlet bütçesinin gelirlerini artırmak için alınan birçok karar, tek seferlik olarak konumlandırılıyor. Ancak, bütçenin birçok geçici çözüme alıştığı ve bunların kalıcı hale geldiği de bir gerçek," dedi.
Eylül ayının başında Şohin, girişimcilerin mal varlıklarının millileştirilmesi konusunda giderek daha fazla endişelenmeye başladığını belirtti. Ona göre, kimin sıradaki olacağını kimse bilmediğinde, büyük işletmelerin gelişmesi zorlaşıyor.