Orhan Beşiktepe: TÜSİKON, hem Türkiye de hem de uluslararası ekonomi üzerinde aktif bir etkiye sahiptir
RusTurkey.com için özel bir röportaj veren Üreticiler sanayiciler ve iş adamları konfederasyonu (TÜSİKON) başkanı, konfederasyonun sadece Türkiye'nin ekonomik programında değil, aynı zamanda uluslararası arenada da önemli bir rol oynadığını belirtti. Röportaj, RusTurkey.com editörlüğünün nazik izniyle yayınlanmaktadır.
TÜSİKON başkanı Orhan Beşiktepe, ülke için önemini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik durumunu değerlendirdiği özel röportajımızda, iş dünyasını teşvik etmek için devlet desteğinin en önemli yönlerinden bahsetti.
Devlet desteğinin amacı, bireysel kişilere yardım sağlamak değil, sektörlerin ve toplumun hizmetinde olmaktır. Sektörler ve toplum hizmet alırken, bireyler de otomatik olarak yararlanır. Devlet desteğinin en önemli yönleri arasında piyasadaki genel fiyat seviyesini korumak, personel için layıkıyla bir maaş seviyesi sağlamak ve üretimi tam kapasiteye çıkarmak yer alır.
Beşiktepe ayrıca, federasyon yönetiminde ve doğru yönü korumada kendi gelişiminin önemini vurguladı. Eğitimin profesyonel hayatı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtti.
Öncelikle, hayat felsefem sürekli öğrenme ve gelişme üzerine kuruludur. Ne kadar çok bilirseniz, görüş alanınız o kadar genişler. Çeşitli faaliyetler hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, eylemleriniz o kadar profesyonel olur. Bilgiye olan bu sürekli arzunuz, zamanla geri kalmamanızı sağlar.
RT: Türkiye'nin iş dünyasında kariyeriniz boyunca hangi değişiklikleri gözlemlediniz ve bu değişikliklere nasıl uyum sağladınız?
Ülkemizde iş dünyasını etkileyen dış faktörler çok hızlı ve sık değişiyor. Bu, uzun ömürlü şirket sayısını sınırlıyor. Tabii ki bu, tek faktör değil. Diğer faktörler arasında, tedbirsiz ve ileri görüşlü olmayan girişimcilerin varlığı yer alıyor. Bu değişikliklere uyum sağlayabilmemin ana nedeni, dikkatli ve ileri görüşlü olmaya büyük önem vermemdir.
RT: 2020 yılında TÜSİKON başkanı olarak seçildiniz. Bu görevdeki ana hedefleriniz ve planlarınız nelerdir?
Ana hedefimiz, yatırımcılarımızın bilgi ve verilere erişimini kolaylaştırmaktır, ki bu bizim için en önemli değerlerden biridir. Yatırımcılarımızı çeşitli faaliyetlere dahil ederek ve işbirliği fırsatları sağlayarak, iş dünyasını daha iyi analiz etmelerine ve anlamalarına yardımcı oluyoruz.
RT: Türkiye'nin şu anki ekonomik durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve bu durum yerel işletmeler için hangi zorlukları ve fırsatları yaratıyor?
Ülkemizdeki mevcut politikalar, enflasyonu kontrol altına almayı hedefliyor. Bu süreç ekonomik bir durgunluğa yol açıyor. Ancak böyle dönemlerde satın alma fırsatları da mevcut. Bunları kullanabilenler, faizlerden veya dolarlardan daha fazla kazanç sağlayabilir.
RT: Türkiye'nin uluslararası alanda ekonomik durumunu güçlendirmek için hangi uluslararası işbirliği yönlerini anahtar olarak görüyorsunuz?
En önemli anahtar, tanıtım çabaları ve markalarımızın uluslararası alanda tanınabilirliğini artıran ve markalaşma sürecini destekleyen çabalarımızdır.
TÜSİKON, Anayasa ve Atatürk ilkelerine uygun olarak hareket ederek bölgesel gelişimi teşvik etmeye, teknoloji transferi sağlayarak teknolojik gelişime katkıda bulunmaya, girişim sermayesi için altyapı hazırlamaya ve yabancı sermaye ortaklığı ile uluslararası pazarlarda rekabet edebilir ulusal şirketler yaratmaya çalışır.
Ayrıca, TÜSİKON uluslararası anlayış, iyi niyet, barış ve işbirliği geliştirmeyi hedefler, aynı alanda faaliyet gösteren ulusal düzeydeki profesyonel örgütler ve diğer derneklerle dostane ve iletişimsel bağlar kurar.