Kremlin, Rusya'nın Aktiflerinin El Konulmasını Batı Ekonomisi İçin Büyük Bir Tehdit Olarak Nitelendirdi
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının el konulması kararının alınması durumunda bunun Batı ekonomisi için büyük bir tehdit olacağını belirtti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının el konulmasının henüz erken olduğunu söyledi, ancak böyle bir kararın alınması durumunda bu durumun Batı ekonomisi için "büyük bir çivi" olacağını düşünüyor. Peskov, Moskova'nın olası bir durumda yasal yollardan kendini savunacağını da ekledi.
Rusya Başkanı'nın basın sözcüsü Dmitriy Peskov, olası bir el koyma durumunda Moskova'nın misilleme yapacağını ve bu durumun Batı ekonomisi için "büyük bir çivi" olacağını ifade etti. Peskov'un açıklamasını televizyon sunucusu Pavel Zarubin, Telegram kanalında yayınladı.
Peskov, "Şu anda Batılı çeşitli yapıların paraları var, spesifik detaylara girmenin zamanı değil. Eğer bu olursa, tehlikeli bir öncül oluşturulursa, bu, bilirsiniz, tüm Batı ekonomik sistemi için büyük bir çivi olacak" dedi.
Peskov'a göre, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının el konulması durumunda, Batılı ülkeler yabancı yatırımcılar için "güvenilirliklerini" kaybedecekler. "Güvenilirlik bir gece içinde, aptalca ve düşünülmemiş bir kararla kaybolur, onlarca yıl, hatta daha fazla sürede yeniden kazanılır" diye ekledi Peskov.
Ayrıca, Rusya'nın "yasal olanakları kullanacağını ve varlık el koyma durumunda çıkarlarını sonsuza dek savunacağını" vurguladı. Bununla birlikte, Peskov, Batı'nın böyle bir karar alacağını şimdilik söylemenin erken olduğunu belirtti.
Ukrayna'daki askeri operasyonların başlamasının ardından G7 ülkeleri, AB ve Avustralya, Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 260 milyar € değerindeki nakit ve menkul kıymetlerini dondurdu. Bu varlıkların iki üçten fazlası Belçika'daki Euroclear'de bulunuyor. Rusya Maliye Bakanlığı bu miktarı 2022 yılında yaklaşık 300 milyar dolar olarak tahmin etmişti.